ERASMUS NEDİR
Erasmus, 1980’lerin sonlarından beri var olan ve Avrupa Birliği tarafından yürütülen bir öğrenci değişim programıdır. Erasmus + öğrencilere uluslararası eğitim olanağı sağlamak ve gençlik değişim programlarının yanı sıra staj, iş ve spor alanında iş birliği projelerini içerir.
ERASMUS KİMDİ?
Programın ismini aldığı Erasmus 1466-1536 yılları arasında yaşamış, Rönesansın en önemli ustalarından Hollandalı hümanist, klasik edebiyat araştırmacısı ve ilahiyatçı Desiderius Erasmus’tur.
ERASMUS PROGRAMI
Erasmus+ (Erasmus Plus) öğrenci değişim programlarının bir parçası olarak iki türlü yurt dışına çıkabilirsiniz.
1)Bir Avrupa ülkesinde eğitim alarak
2)Avrupalı bir şirkette staj yaparak
Öğrenciler iki programa da bir defaya mahsus olmak üzere katılabilirler. Erasmus hibeleri öğrenci başına maksimum olarak 24 ay ile sınırlıdır. Yurt dışı eğitimi yurt dışı stajı ile birleştirmek de mümkündür.
Erasmus hangi ülkeleri kapsar?
Erasmus programına; Avrupa Birliği üyesi olan 30 ülke ve bu ülkelere ek olarak Türkiye, Norveç, İzlanda, Makedonya ve Lihtenştayn katılım gösteriyor. Erasmus sayesinde öğrenciler kolaylıkla üniversite değişimi yapabiliyor, eğitimlerine kendi karar verdikleri Avrupa üniversitelerinde devam edebiliyorlar.
Erasmus’la gidilecek ülkelerin tam listesi:
- 28 AB üyesi ülke (Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Hırvatistan, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Yunanistan)
- AB üyesi olmayan program ülkeleri (Norveç, İzlanda, Lihtenştayn, İsviçre, Makedonya ve Türkiye)
- Üçüncü ülkeler (Arnavutluk, Bosna Hersek, Kosova, Karadağ Cumhuriyeti, Sırbistan, Ermenistan, Azerbaycan, Belarus, Gürcistan, Moldova, Ukrayna, Rusya Federasyonu, Cezayir, Mısır, İsrail, Ürdüm, Lübnan, Libya, Fas, Filistin, Suriye ve Tunus)
ERASMUS BURSU
Erasmus hibesi yalnızca Avrupa Birliği vatandaşları olan öğrencilere ve Türkiye, Norveç, İzlanda ve Lihtenstayn vatandaşlarına verilir. Erasmus hibesi almak için şu koşullar/ şartlar yerine getirilmelidir.
- Halihazırda üniversite okuyor olmak
- Üniversitenin en az ilk yılını tamamlamış olmak
- Gidilecek üniversitenin öğrenim dilini yeterince biliyor olmak
- Daha önce Erasmus’ a katılmamış olmak
- Benzer bir Avrupa Birliği projesinden hibe almamış olmak
1)Erasmus Programı dahilince yurtdışında ne kadar süre kalabilirim?
Erasmus programında öğrenci öğrenim hareketliliği süresi en az 3 ay en yüksek 12 ay süreyle değişmektedir.
2)Avrupa’da istenilen herhangi bir üniversiteye Erasmus öğrencisi olarak gidilebilir mi?
Bölümünüz, yüksek okulunuz/enstitünüzün, sizin devam ettiğiniz programla ya da bölümle ilgili karşılıklı ikili anlaşma sağladığı okula sizleri gönderebilir.
3) Karşılıklı Anlaşma nedir?
İki üniversitenin Erasmus+ programı kapsamında imzaladığı, bir yıl veya daha uzun süreli, öğrenci (ön lisans, lisans, yüksek lisans, doktora) ve/ veya öğretim elemanı değişimini taahhüt eden anlaşmadır.
4)Erasmus öğrencisi olarak gideceğim üniversitede kayıt olmak için bir ücret ödeyecek miyim?
Gidilen üniversite Erasmus+ programı kapsamında gelen öğrencisinden kayıt, sınav veya öğrenim ücreti talebinde bulunmaz. Ancak sigorta akademik malzemelerin fotokobisi, laboratuar ürünlerinin kullanımı gibi çeşitli materyallerin kullanılması için ek bir ücret talep edilebilir.
5)Erasmus Programı’na kabul edilirsem, Kredi Yurtlar Kurumu’ndan aldığım kredi kesilir mi?
Kredi kesilmesi olmaz. Erasmus+ programına katılan öğrencilerin farklı kurumlardan aldıkları burs/ kredi kesilmez.
6)Gittiğimiz üniversite bana kalacak yer bulmak zorunda mıdır?
Gittiğiniz üniversite size kalacak yer bulma yükümlülüğünde değildir fakat genellikle Erasmus öğrencilerine kalacak yer konusunda yardımcı olunmaktadır. Birçok üniversite öğrenim döneminiz başlamadan sizi konuyla ilgili bilgilendirmektedir.
7)Erasmus öğrencisi seçildikten sonra ne zaman Erasmus Hibesi alacağım?
Kazanan öğrencilere ödemeleri iki şekilde yapılır. Öğrencinin gitmesi öngörülen süreye göre hesaplanan toplam hibenin 135 günü aşması takdirde sadece 135 günün %80’i oranında- Ulusal Ajans tarafından üniversite hesabına geçirildikten sonra- ilk ödeme olarak verilir. İkinci taksit ise, öğrenim dönemi sonunda “katılım sertifikası”nda yer alan ve pasaport giriş-çıkış tarihleri kesin gerçekleşme süresi dikkate alınarak Hibe Sözleşmesinde yer yapılır. Kasıtlı olarak sorumluluklarını yerine getirmeyen öğrencinin kalan ödemesinin kısmen veya tamamen yapılmaması; veya yapılmış bulunan ödemesinin iadesinin istenmesi hakkı saklıdır.
8)Erasmus öğrencisi seçildikten sonra ne zaman Erasmus faaliyeti kapsamında geçirdiğim sürenin tamamı için hibe alabilir miyim?
Üniversite Yönetim Kurulu kararı gereği erasmus programı kapsamında öğrenime katılan katılımcılara 1 dönem için en az 5 ay(150gün) hibe tahsisatı yapılmaktadır.
9)Erasmus öğrenim hareketliliğine katılan öğrencilerin başarısızlık değerlendirme ölçütü nedir?
Katılımcıların hareketlilikte aldıkları ders yükünün 15 ECTS altında transkripte (Not Dökümü) sahip olmaları durumunda başarısız olarak değerlendirilir. Hibeli olmaları durumunda faaliyetlerin %20 oranında kesinti yapılır.
10)Erasmus öğrenim hareketliliğine ara kesintisi nedir?
Misafir olduğu kurumdan (şehirden / ülkeden) ayrıldığının açıkça bilindiği durumlarda ek araştırma yapılmasına gerek görülmüş ve öğrencinin aralıksız olarak 7 (yedi) takvim gününden (haftasonu dâhil) fazla süre ile misafir olunan kurumdan ayrıldığı tespit edilmişse, söz konusu ayrı kalınan toplam gün sayısı için hibe ödemesi yapılmaz. Daha önce ödeme yapılmışsa, ödemenin iadesi talep edilir.
11)Çevrimiçi Dil Desteği (OLS) sınavları nelerdir?
Öğrenim veya staj hareketliliği gerçekleştirmek için seçilmiş öğrenciler, faaliyetlerine başlamadan önce ve faaliyetlerini tamamladıktan sonra ayrı ayrı olmak üzere, OLS sistemi üzerinden sınav olurlar. Sınav, öğrencinin gittiği kurumda öğrenim/staj faaliyetini gerçekleştireceği dilde yapılır. Birden fazla sayıda faaliyet gerçekleştiren öğrenciler, faaliyetler birbirini takip etse dahi, her faaliyet için ayrıca OLS sınavı alırlar.
12) Gidilen okulda alınan derslerin kendi ülkemizde karşılığı olmalı mı? Kaç ders almalıyım?
Evet olmalıdır. Her alınan dersin kendi ülkenizde mutlaka karşılığı olmalıdır. Gitmeden önce öğrenim anlaşmasında belirtilen derslerin üniversiteniz dersleriyle eşleştirilmesi yapılmalıdır. Alacağınız ECTS kredi miktarı, bir dönem için en az 30 olmalıdır. Bunun kaç derse karşılık geleceği her partner üniversitede farklı olabilir.
13)Gidecek olan Erasmus öğrencileri nasıl seçiliyor?
Başvurucak öğrencilerin Genel Not Ortalaması Lisans Öğrencileri için minimum 2.50/4.00 Yüksek Lisans/Doktora Öğrencileri için minimum 3.00/4.00 olmalıdır.