İnsanların çoğu zaman yaşadığı bir problem zaman yönetimi ama bir öğrenci olarak öğrenciler için bu durumun çok daha yorucu olduğunu düşünüyorum. Her öğrenci birbirinden farklı sorumluluklara sahip ve bu yoğun sorumluluklar arasında kayıplar yaşamak çok olası bir durum. Kimi zaman katılmamız gereken etkinliklerin, kimi zaman da teslim etmemiz gereken projelerin arasında kaybolduğumuzu biliyorum.
Zamanınızı verimsiz veya kayıplarla geçiriyorsanız öncelikle neden zamanınızı kontrol edemediğinizi belirlemeniz gerekiyor. Zamanınızı kontrol edememenizin ana sebebini belirlemediğiniz sürece oluşturacağınız çözüm yolları ya kısa süreli başarılar olacaktır ya da direkt olarak başarısız olacaktır. Sorunlarınız belki çok fazla görevi kısa zamana sıkıştırmak olabilir. Sınav zamanları hariç bunu yapmanız kısa sürede tükenmenize sebep olacaktır. Bir makine değilseniz tüm işlerinizi aynı gün içinde yapmanıza gerek yok.
Bir diğer sorununuz erteleme olabilir. Yapacağınız işi yapmak yerine kendinize başka işler çıkartıyor ya da sosyal medya da vakit geçirerek zamanı fark etmiyor olabilirsiniz. Bu durumu işinizi yapmanıza vakit kalmayana kadar yapmak sizi ya kısa sürede çok iş yapmaya iter ya da vazgeçmeye. Kısa sürede çok iş yapmak aslında kötü bir seçenek değildir. Hatta birçok yazıda bu durumun zekâ belirtisi olduğunu okuyabilirsiniz. Fakat ben bu yazıda farklı bir yönden yaklaşacağım. İşleri erteleyip kısa sürede bitirmek istediğiniz veya hayal ettiğinizi yapmanızı engelleyecektir.
Zaman yönetimi için çözüm yolları
- Yapılacaklar listesi çıkartmak. Yapılacak her şeyi yazdığınız ve bu işlerin ne kadar süreceğini planlamaya başladığınız zaman ayırmanız gereken zamanı daha rahat görebileceksiniz. Yapılacaklar listesini günlük, haftalık, proje bazlı yapabilirsiniz. Böylece projeler için adımlarınızı daha rahat görebileceksiniz. Bir şehir planlama öğrencisi olarak grubumuzun iş planını bu yöntemle çıkartıp hiç sabahlamadan dönemi bitirme başarısını elde ettiğimizi gururla söylemek zorundayım.
- Aklınızda yer tutan işleri ya ertelemek ya da yapıp kurtulmak. Bunu ben ve çevremdeki çoğu insanda bizzat gördüğüm için söyleyebiliyorum ki ev ortamında çalışırken aklımız sürekli bir yerlere kaydığı için çalışmak çok daha zor oluyor. Evde temizlik gibi sorumluluğunuzda olan işler varsa önce bu işleri yapıp bitirmek ve ardından yapacaklarınıza odaklanmak çok daha kolay olacaktır.
- Ortam değişikliği. Konfor alanınızda olduğunuz için çalışmayıp erteleme olasılığı yaşıyor olabilirsiniz. Buna en iyi çözümlerden birisi farklı bir alana geçmek olacaktır. Özellikle kütüphaneler mükemmel bir çözüm. İnsanların çalışmalarından motive oluyor olabilirsiniz. Fakat kütüphanede çalışırken de sürekli bölünmemeye dikkat edin.
- Sosyal medyadan uzaklaşmak. Bu aslında hepimizin en çok vaktini alan kısım. Elimize telefonumuzu aldığımızda Instagram’dan, Twitter’dan veya Tiktok’tan uzak kalmak çok zor ama buna bir zaman kısıtı vererek sosyal medyada geçirdiğiniz vaktin en azından çalışma sürenizden çalmamasını sağlayabilirsiniz.
- Arkadaşlarla sohbete ara vermek. Grup halinde çalışmanın en zor yanlarından biri sürekli mola vermek veya sürekli olarak konuşmaktır. Grupça birbirinize anlatarak çalışıyorsanız tabi ki ayrı bir durumdasınız. Fakat arkadaşlarınızla molalardan dönemiyorsanız veya konuşmalarınız bir türlü bitmiyorsa sürekli bir şeyler anlatmak istiyorsanız burada bir çözüm bulmanız gerekecek. Çalışmaya dönmeyi önermek veya kulaklıkla odaklanma müzikleri dinlemek bir seçenek olabilir.
- Bence en güzel yöntemlerden birisi ajanda kullanmak. Ajanda kullanımı için hiçbir zaman erken değildir. Özellikle öğrenciyken ne zaman ne yapacağınızı kaçırmamak için elinizde bir ajanda bulunması sizin için mükemmel bir çözüm yolu olacaktır. Tasarım ve çizim yapmayı sevenler için bullet journalları önerebilirim. Bence çizimleri yapmak bile kendinizi huzurlu ve planlı hissetmeye yarıyor.
Elbette bu 6 madde benim yaşadığım veya gözlemlediğim sorunlara oluşturulan çözümler. Bunlar dışında farklı çözüm yollarını siz deneyerek bulabilirsiniz. Hangisini yaparsanız yapın yaparken keyif almayı unutmayın. Keyif almadan yaptığınız işlerden verim alınacağına veya bunun uzun süreli olacağına inanmıyorum.
Ünlü iş insanı Caterina Fake’in dediği gibi; ‘doğru şey üzerinde çalışıyor olmak muhtemelen çok çalışmaktan daha önemlidir.’