YATAY GEÇİŞ
Yatay geçiş nedir?
Bir öğrencinin kayıtlı olduğu üniversite programından, başka bir üniversitenin benzer programına geçme işlemidir.
Yatay geçiş nasıl yapılır?
Yatay Geçiş üniversiteler arasında yapıldığı gibi, üniversite içinde de yapılabilir. Yurt dışındaki bir üniversiteden, yurt içindeki bir üniversiteye, örgün öğretimden açık öğretime, 2. öğretimden 1. öğretime, vakıf üniversitesinden devlet üniversitesine yatay geçiş yapmak mümkündür.
Yatay geçiş dönemleri
Yatay geçiş duyuruları YÖK ve üniversiteler tarafından önlisans ve lisans için temmuz ayında, sadece önlisans için Ocak ayında olmak üzere yılda 2 kez yapılmaktadır.
Yatay Geçiş Hükümleri
Yatay geçiş yapabilmek için öğrencinin genel not ortalaması 100 üzerinden en az 60 olmalıdır. Bu alt sınır üniversiteler tarafından yükseltilebilir. (yatay geçiş)
DİKEY GEÇİŞ
Dikey geçiş nedir?
Dikey geçiş öğrencinin Meslek Yüksekokulları ve Açık öğretim Fakültesi ön lisans programlarından mezun olup lisans öğrenimine devam etmek için dikey geçişle lisans programına kayıt yapmasındır. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı’nın meslek yüksekokulları ile açık öğretim ön lisans programları mezunlarının lisans öğrenimine geçişi için düzenlenir. Dikey geçiş sınavıyla ön lisans programlarından mezun olan kişilerin örgün öğretim lisans programlarına geçiş yapma olasılığı vardır.
Dikey geçiş nasıl yapılır?
Dikey geçiş sınavı, ÖSYM tarafından her yıl Temmuz ya da Ağustos ayında yapılan bir sınav türüdür. DGS sınavının amacı, sözel ve sayısal içerikli akıl yürütme becerilerinin ölçülmesidir çünkü lisans öğretiminde başarının en önemli anahtarlı bu sayısal ve sözel becerilerdir.
Dikey Geçiş Hükümleri
Dikey geçiş sınavı sadece 2 yıllık meslek yüksekokulu mezunları ve mezun olabilecek durumdaki adaylar içindir.